„Mennesker som jobber med Bitcoin Trader forstår den sosiale effekten av desentralisering. Selv om vi nå lever i et fritt samfunn, kan vi allerede se tegn på ‚frihet‘ eller frihet som sakte blir tatt bort i mange fasetter av livet.“

Håper Freiheit av Hope Freiheit 15. juli 2020i funksjoner

Ligger mellom de julianske alpene og Adriaterhavet, i et vakkert hjørne av Europa, ofte ignorert av internasjonale besøkende som strømmer til nærliggende Veneto eller den dalmatiske kysten, ligger Slovenia – en nasjon som fikk uavhengighet fra det tidligere Jugoslavia i 1991.

Som en av de reisende som strømmet til Venezia, snublet jeg tilfeldigvis inn i Slovenia for flere år siden, bare som en konsekvens av at jeg ikke fikk tak i en togbillett til Italia. Når jeg var der, bestemte jeg meg for å utforske de imponerende karstgrottene og den uforfalskede naturlige skjønnheten i Triglav nasjonalpark, før jeg kom tilbake til sin historiske hovedstad, Ljubljana, for å prøve den lokale kulturen.

Mens jeg kjente igjen og satte pris på Ljubljanas vennlige mennesker og hjertelige slaviske retter, var jeg fullstendig glem for en annen livlig side av byen på det tidspunktet – det oppegående Bitcoin-samfunnet.

En tidligere sosialistisk stat, om enn en som svingte mellom hardlinjepolitikk og en større grad av økonomisk og personlig frihet enn det som fantes andre steder i Østblokken, er Slovenia et utmerket eksempel på hvordan cryptocurrency sin desentraliserte etos resonerer sterkt med et statsborgerskap som vokste opp med et sterkt sentralisert regjering.

I dag, når man snakker om Slovenia og Bitcoin, vil det første navnet som kommer til tankene sannsynligvis være Bitstamp – en cryptocurrency-utveksling som ble dannet i Ljubljana i 2011 som nå har kontorer i London, New York, Luxembourg og andre steder.

Faktisk er Bitstamp nå den eldste cryptocurrency-sentralen som fortsatt opererer, etter å ha overgått andre konkurrenter fra olderskolen som Mt. Gox og BTC-e ganske enkelt ved å være pålitelige. Denne lang levetiden er i seg selv en prestasjon med tanke på den ekstreme prisvolatiliteten og mangelen på etablerte forretningsmodeller i denne begynnende bransjen, spesielt før 2017.

Bitstamp: en nasjonal suksesshistorie

Når de blir spurt om regional teknisk dyktighet og oppstart av fintech, vil de fleste umiddelbart snakke om de travle knutepunktene i Silicon Valley, London eller Singapore. Små slaviske nasjoner i Sentral-Europa ville sjelden komme i tankene – tross alt var disse nasjonene under kommunistisk styre for bare tre tiår siden.

Så, hvordan har det seg at et selskap som Bitstamp klarte å komme ut fra Ljubljana med liten økonomisk støtte, konkurrere i en bransje som var så uforutsigbar som krypto og fortsette å blomstre i nesten et tiår? Miha Grčar, leder for forretningsutvikling i Bitstamp og en veteran fra selskapets tidlige dager, forklarte hvordan Bitcoin og Bitstamp tok fart i Slovenia.

„Den tidlige gruppen var for det meste geeks, anarkister og cypherpunks,“ sa Grčar. „Men det var ikke for mye økonomi her, og det var ikke mange jobbmuligheter for unge mennesker, så da prisen begynte å gå opp, begynte mange mennesker naturlig nok å ta hensyn og lære om den.“

„Når det gjelder Bitstamp, tror jeg det å være blant de første absolutt hjalp. Men igjen var vi også heldige – du trenger å være heldig i denne bransjen. ”

Von admin